· 

Spend no money challenge week 1


Per 1 augustus kondigde ik aan een #spendnomoney challenge te gaan doen. Voor de maand augustus. En september.

 

En ik dacht dat ik het heel zwaar zou gaan krijgen. Dat valt gek genoeg wel mee deze eerste week.

 

Afijn, lees mee hoe het me in week 1 is vergaan en of het een veelbelovende kick-off week was.

 

Ik wilde deze challenge gaan doen om me bewust te worden van hoe makkelijk ik mijn geld laat wapperen. Kleine uitgave hier, grote uitgave daar. Tijdschriftje, nieuw jurkje, koffie buiten de deur, you name it. Kleine bedragen die toch behoorlijk aantikken. Los daarvan denk ik dat iets minder consumeren ook prettig is voor onze planeet. 

 

Daarnaast ben ik ook benieuwd naar hoe lastig het is deze huidige maatschappij is om geen geld uit te geven. Ik bedoel: verleiding is overal! Al mijn favoriete kleding - en make-up merken weten mij iedere dag uitstekend te bereiken en te verleiden, tot voor kort. Want: no more!

 

Ik besloot dat ik wel geld mag uitgeven aan wat voor mij bare essentials zijn: eten (niet uit eten, maar gewoon, eten, uit de supermarkt, voor ontbijt, lunch en diner), sommige toiletartikelen (tandpasta, deo, wc-papier, dat werk) en emergencies zoals een dierenarts bezoek indien nodig.

 

Dag 1: deze dag ging goed tot dat er een leuke jongeman van de hartstichting aan de deur stond om een bijdrage te vragen. Hij schatte mij jonger dan 21, en je raadt het al: ik ging voor de bijl. Maar voor het goede doel, letterlijk, en dat reken ik goed.

 

Dag 2: deze dag kocht ik een tweede huis. Later meer hierover. En ook dit reken ik goed, want dit geld, dit vermogen, blijft in mijn bezit. Dus het geld is niet uitgegeven, maar geïnvesteerd.

 

Dag 3: een zaterdag. Een dag waarop ik vaak lekker lummel, boodschappen ga doen, wat tijdschriftjes koop en wat online winkel. Vandaag dus niet. En vandaag merkte ik dat het niet onnodig uitgeven van geld, een continue scherpe geest vereist, want het is zo makkelijk om wel even die extra aankoop te doen. Het is zo makkelijk om wel even die leuke trui bij de Bijenkorf te bestellen (want gekoppeld aan mijn creditcard, dus die pijn voel ik niet direct). Het niet uitgeven van geld is waarschijnlijk net als het niet eten van troep: je bewust zijn van je gedrag, en de momenten dat je normaliter gedachteloos vervalt in je gedrag voor zijn.

 

Dag 4: ik ging kraamschudden bij een vriendin in Amsterdam. Dus we kochten een cadeau. Ik reken het goed. Maar ik werd me ook pijnlijk bewust van hoe f*cking duur parkeren in Amsterdam is! 16 euro voor 2,5 uur. Zonde geld hoor. Ook heb ik vandaag extra geld in ETF's gestopt in verband met de lage beurskoersen. Maar wederom: dit is voor mij investeren in plaats van uitgeven.

 

Dag 5: niks aan het handje. Vandaag werken op kantoor, waar altijd gratis lunch is. Oh oh oh mijn vader beschuldigde me al van het feit dat ik een vrek word. 

 

Dag 6: ik ben laat klaar met werken en heb honger. Normaal zou ik de supermarkt in lopen en maar kopen waar ik zin in heb. Nu besluit ik mijn koelkast open te trekken en te kijken wat ik nog heb en hiermee te koken. Zoals mijn bestie ooit zei over mijn kookkunsten: jij weet van niets, iets te maken. En dat bleek maar weer. Ik at een heerlijk pasta’tje met amandel pesto en gepofte cherry tomaatjes.

 

Dag 7: ik betrap mezelf erop dat ik als een razende webshops zit af te speuren omdat ik op insta een meisje zag met een hele leuke broek, eentje die ik ook wel zou willen hebben. Na een paar minuten van de ene product detail pagina naar de ander door te klikken en steeds hebberiger te worden, riep ik mezelf een halt toe. Ik heb geen nieuwe broek nodig. Echt waar niet. 

Iets later ging de bel en stond er een meisje voor de deur. Ze was geld aan het verzamelen omdat ze graag een dwerghamster wilde, en dat mocht van haar ouders maar dan moest ze het wel zelf betalen. En ja, dan smelt mijn hart. Dus ik heb haar wat geld gegeven. Maar ik vind: wederom voor het goede doel.

 

Conclusie: het ging behoorlijk goed. Ik heb goede hoop voor komende weken.

 

Ga jij met me mee doen?

Write a comment

Comments: 0