· 

Handleiding voor beginnende beleggers.


Darlings, daar zijn we weer, een beleggings handleiding voor beginners. 

 

Want ik hoor vaak vriendinnen die na het lezen van mijn blog zeggen: “ja, oke, ik vind het super interessant, maar hoe doe ik dat dan precies?” Dit zijn slimme dames. Dus nog steeds ben ik niet in staat om de wereld van investeren en beleggen begrijpelijk te maken. Misschien zal dat wel nooit lukken, want eerlijk: het is ook best complex. Complex in de zin van dat er vele mogelijkheden zijn, en binnen elke mogelijkheid heb je weer variabelen, en elke variabele kun je op verschillende manieren in de praktijk brengen. 

 

Maar ik ga wederom een poging doen het beknopt en overzichtelijk tot jou te brengen, leuke lezer, want mijn doel is dat jij na een tijdje denkt: ‘verrek, ik kan dit ook!’. 

 

En… ik heb besloten om een e-guide te maken voor jou, die je kan downloaden, en waar stap voor stap in staat hoe je zelf kan gaan beleggen. Dit artikel is een tipje van de sluier en laat zien wat je – in veel uitgebreidere vorm – kan gaan verwachten van de guide!

 

Ik wil wel beleggen, maar vertel me in godsnaam: hoe kom ik aan geld om mee te beleggen?

Je hoeft niet in 1 keer een groot bedrag in te leggen, je kan ook maandelijks wat geld in een ETF stoppen, om maar wat te noemen. Belangrijk is dat je begint met het in kaart brengen van je in- en uitgaven, en gaat prioriteren dat je maandelijks een (klein) bedrag opzijzet om te beleggen. 

 

Ik zelf beleg maandelijks een vast bedrag in ETF’s, en af en toe een groot bedrag. Hierdoor profiteer ik van vele vormen van spreiding: tijd, markten, soort bedrijven.

 

Oke, ik wil dit ook, maar wat kan ik doen om wat geld vrij te maken om te gaan beleggen? Want ik heb niet zomaar geld ‘over’ om te beleggen.

Begin eens met de volgende stappen:

Stap 1: In kaart brengen wat er elke maand binnen komt en uitgaat.

Stap 2: Minder uitgeven. Bepaal waaropje gaat besparen, en doe dat ook!

Stap 3: Meer sparen. Bepaal watje elke maand wil sparen, en doe dat ook!

Stap 4: Het bedrag dat je spaart, of een deel ervan, al is het maar 10 euro, kun je nu gaan beleggen.

Stap 5: Slimmigheidjes toepassen om beleggen nog makkelijker te maken: bijvoorbeeld bij Brand New Day een automatische incasso instellen of een peaks accountje openen.

 

Naast een e-guide ga ik een gratis e-mail cursus voor jullie maken waarin ik je in een week alle handvatten toedien om grip op je financiën te krijgen.

 

Om eerlijk te zijn: ik vind de eerste stap best eng, wat kan ik doen?

Dat snap ik. Dat had ik ook! En soms nog steeds. Maar ik ga je helpen. We gaan beginnen met beleggen met 50 euro. En voor het gemak tip ik even Brand New Day, want dit is nóg makkelijker dan beleggen via de Giro (een online broker via waar ik ook beleg). Waarom? Omdat het enige dat je hoeft te doen, is 50 euro (of een ander bedrag) op je BND rekening storten waarna BND het voor jou belegt. Bij de Giro moet je alsnog zelf een aandeel of ETF selecteren en kopen.

 

Stap 1: Open een account bij Brand New Day (dit is zo gepiept) en koppel je bankrekening. Stel hier in welke vorm van beleggen je wil en welke spreiding. Dit wijzigt zich vanzelf op de website. 

Stap 2: Maak 50 euro over naar je beleggingsrekening. Of 10, of 100. Wat past binnen jouw situatie. 

Stap 3: Klaar. 

 

Tada. You dit it! Je eerste belegging. Minder eng en moeilijk dan je dacht, niet? En nu: herhaal dit trucje, elke maand weer.

 

In mijn e-guide ga ik stap voor stap, aan de hand van visuals, precies aangeven op welke knop je moet drukken en waar je welke informatie kan aanpassen.

 

Waarom zou ik überhaupt moeten beleggen?

Ten eerste: niks moet. Ik beleg omdat ik van mening ben dat dat slim is, want slim met je geld omgaan creëert financiële vrijheid. En zoals jullie weten: ik ben dol op vrijheid. Concreter: ik beleg met de volgende doelen: voor het laten groeien (in ieder geval gelijk met inflatie) van mijn vermogen en ten tweede om over een tijd dit vermogen (of het rendement hiervan) te kunnen inzetten als inkomsten stroom. 

 

Op welke manieren kan ik investeren en beleggen?

Op veel manieren. Bijvoorbeeld: aandelen, ETF’s, obligaties, crowd funding, vastgoed, grondstoffen. Je kan maandelijks, jaarlijks, elke dag, beleggen. Lang leve internet en alle makkelijke producten en diensten die zijn ontwikkeld om beleggen heel laag drempelig te maken. Maar een manier van investeren is ook: sparen, minder uitgeven, een nieuwe business starten. 

 

In de e-guide zal ik uitgebreider stilstaan bij verschillende soorten beleggingen en de voor-en nadelen van deze.

 

Hoe kan ik in ETF’s en aandelen en obligaties beleggen? 

Je kan dat zelf doen, zonder dure tussenpartij. Ik beleg via de Giro en sinds kort ook via Brand New Day. Maar je hebt ook andere online brokers waarbij je zelf kan beleggen. En als ik dat kan, als n00b, tech-kneus, dan kun jij dat ook, beloofd. 

 

Ik de e-guide ga ik je stap voor stap laten zien hoe je dit kan doen, nog even geduld. Begin ondertussen maar vast met sparen, minder shit kopen en een stukje bewustwording.

 

Wanneer zijn welke manieren van beleggen verstandig?

Dat is een goede vraag maar niet zo 1, 2, 3 te beantwoorden. Dit is afhankelijk van hoe oud je bent, welk risico je bereid bent te nemen, hoe lang je je geld ‘kan laten zitten’, je vermogen en je doelen. 

 

Over het algemeen is het vooral slim om niet op 1 paard te wedden, maar te spreiden. Spreiden in type beleggingen, spreiden in tijd en spreiden in markten. Je doel is namelijk geld verdienen, niet verliezen.Lange termijn geld verdienen dus, zelfs als we af en toe op het verkeerde paard wedden. Het is onvermijdelijk dat de beurzen weer een keer flink dalen, dan ben je blij wanneer je je geld niet alleen in aandelen hebt zitten, maar ook in vastgoed en obligaties. Ik noem maar wat. 

 

Ik zelf beleg in ETF’s, losse aandelen, heb een koophuis op een aantrekkelijke en waarde stijgende locatie waarbij ik flink aflos op mijn hypotheek en heb recent een 2ehuis gekocht voor de verhuur. Voor mij voelt dit op dit moment (naast een flinke spaarpot) als het meest optimaal, passend bij mijn situatie en doelen.

 

Als je wat ouder bent en spaart voor een fijn pensioen, of je hebt bijvoorbeeld kinderen voor wie je een potje wilt opbouwen, dan kan het zijn dat een andere mix en andere producten voor jou interessant zijn.

 

Ik wil in ETF’s beleggen, maar welke ETF’s zijn ‘goed’?

Dit is moeilijk te beantwoorden, want dit is ook afhankelijk van wat jij wil, wat je doelen zijn en wat je aan risico kan dragen. Ik kan wel met je delen in welke ETF’s ik beleg, maar, knoop allen in uw oren: dit is geen advies. Dit is enkel ter illustratie. 

 

Via de Giro beleg ik in:

Vanguard FTSE all world UCITS*

Think Total Market UCITS neutraal

Think IBOXX government

Think AEX

iShares S&P 500 UCITS

Vanguard S&P 500

 

Via Brand New Day beleg ik in:

BND Wereld indexfonds hedged

BND Euro obligatie index fonds 

 

Dat was ‘m. Voor nu. Genoeg informatie, misschien zelfs al teveel. Sla ‘m op, of lees ‘m in etappes, dit artikel. En heb nog even geduld want de e-guide wordt dusdanig ‘idiot proof’, dat ik zou wensen zelf zo’n gids te hebben gehad alvorens ik begon met beleggen ;-) Want ik heb erg veel zelf moeten uitzoeken, wat ook leuk is, want daardoor kan ik jullie ook helpen.

 

Snel meer toppers!

 

*UCITS is een keurmerk voor ETF’s, met dit keurmerk weet je dat je goed zit

Write a comment

Comments: 9
 • #1

  Marleen (Saturday, 03 August 2019 11:25)

  Wat boeiend, nooit gedurfd maar sla het artikel wel op. Thanks!

 • #2

  Sherry (Saturday, 03 August 2019 11:43)

  Wat een informatief artikel heb je geschreven. Ik had er zelf nog geen verstand van.

 • #3

  Lisanne (Saturday, 03 August 2019 15:25)

  Wat een handige tips. Zelf heb ik nog niet de stap ondernomen om te gaan belegen. Misschien wel iets voor in de toekomst.

 • #4

  Manon (Saturday, 03 August 2019 18:20)

  Ik zou er nooit aan beginnen.

 • #5

  Roos (Saturday, 03 August 2019 20:11)

  Hi! Leuk artikel dank! Ik ben er dus ook zo een: wil wel, maar koudwatervrees... daarom een vraagje: waarom ben je ook begonnen bij BND en niet bij een andere maatschappij?

 • #6

  Marcelina de Boer (Monday, 05 August 2019 12:27)

  Wat een handige tips! Ik kan me voorstellen dat vrouwen die vrij onzeker zijn hierover, zeker wat aan je tips hebben!


  Acupofhappiness.nl || Marcelina.eu

 • #7

  Melanie Hoogvliet (Tuesday, 06 August 2019 16:03)

  Het is een interessant artikel zelf zou ik niet zo snel beleggen heb daar ook al mensen heel veel mee zien verliezen.

 • #8

  Cynthia (Wednesday, 07 August 2019 15:13)

  Ik ben niet van het beleggen. Ik zou het alleen overwegen met geld dat ik eventueel ook kan missen.

 • #9

  Merel (Friday, 09 August 2019 10:24)

  Interessant! Wat vind jij van Peaks? Daar ben ik mee begonnen omdat dat voor mij haalbaar en laagdrempelig blijkt.