· 

Doen versus er enkel over nadenken

Ik kreeg recent een boek van een leuk mens en daarin las ik de volgende, rake quote:

 

“Niet omdat de dingen moeilijk zijn, durven we niet, maar omdat we niet durven, worden dingen moeilijk.”

 

Spijker op z’n kop.

 

Ik schrijf nu al een paar maanden over beleggen en investeren omdat ik mensen (vrouwen) wil helpen om hun financiële gesteldheid te verbeteren.

 

Enkele maanden geleden nam ik ook zelf de stap om te beleggen. Want ik wist dat door iets daadwerkelijk te doen, hoe klein de actie ook, je mindset vanzelf volgt en dingen minder groot en eng worden (ja ik vond, en soms vind, beleggen groot en eng).

 

Maar ik betrapte mezelf erop dat ik de laatste tijd vastliep. Ik hing in een cirkeltje. Ik vertelde continu wat mijn plannen zijn. Meer beleggen, extra aflossen op mijn huis en een 2ehuis voor de verhuur kopen.

 

Maar ik deed niks. Ik ondernam geen concrete actie. Wat ik wel deed? Beetje dagdromen, beetje nadenken, over-analyseren. Ik vertelde mezelf dat ik het later wel zou doen, als het moment rijp was.

 

Maar ondertussen was dit allemaal een mooie vermomming voor wat er eigenlijk speelde: ik vond het best eng om de 2stap te zetten. Om een grotere stap te zetten.

 

Wat was er dan zo eng? Mijn ultieme doel, mijn reden, om te beleggen was toch helder*?

 

Ik ben er nog steeds niet achter wat ik er zo eng aan vond. Misschien maakt het ook niet uit. Het zal er wel mee te maken hebben gehad dat het om best veel geld gaat, en wat als ik niet de goede beslissing neem? Wat als ik mijn geld verlies? Maar hierdoor, door deze gedachte, draaide ik mezelf vast.

 

Ik geloof erin dat als je actie neemt, je geest wel volgt. Ken je het principe van Kaizen**? Dit stelt dat onze hersenen zo zijn geprogrammeerd dat we gevaar willen mijden. Maar door dusdanig kleine stappen te zetten, ontwijk je je angstige reptielenbrein (die ligt lekker te slapen) en maak je van een actie een gewoonte, een habit, waardoor het niet meer wordt opgemerkt als gevaar.

 

Kennis heb ik genoeg. Ik weet precies wat erbij komt kijken om een 2huis te kopen. Ik weet exact hoe ik moet beleggen en in welke instrumenten. Dus tijd om mijn eigen bullshit onder ogen te komen, en de vele kennis in mijn hoofd in de praktijk te brengen.

 

Dus, ik waagde de sprong: ik ben met een verhuur makelaar gaan praten om helder te hebben in welke buurten ik een huis moet zoeken en welke huur ik kan vragen. Ik ben actief aan het zoeken naar een appartement. Mijn financieel adviseur is op de hoogte en we hebben duidelijk hoe we de financiën rond krijgen. Daarnaast heb ik een fiks bedrag extra afgelost op mijn hypotheek zodat mijn rente omlaag gaat. En ik heb een extra bedrag (los van maandelijkse inleg) in ETF’s gestoken.

 

Zo. Het angsthaasje in mij is even terug in z’n hol gestopt. 

 

Welke stap zet jij niet, die je wel zou moeten zetten? Welk verhaal vertel jij jezelf om maar niet in actie te hoeven komen?

 

*op deze manier passieve inkomsten genereren om zodoende financiële vrijheid te hebben om op alle vlakken keuzes te kunnen maken die bijdragen aan mijn kernwaarden, aan datgene wat mij blij en tevree maakt.

**De kunst van kaizen, top boek, echt een aanrader!

Write a comment

Comments: 0