· 

De regel van 10

Oké, dit is een artikel voor alle dit-nieuwe-kledingstuk-moet-ik-hebben-want-gaat-mijn-leven-beter-maken shop verslaafde gekken onder ons. Dit was ik ook, en ben ik soms nog (Troost Textiel), maar doordachter dan voorheen. De ultieme regel die mij enorm helpt, is simpel doch effectief. Ik weet zeker dat jij – als je eerlijk bent tegen jezelf – dit ook kan toepassen en jezelf kan behoeden voor miskopen, als een domme dwaas meer kopen dan nodig is, ‘mindfuller’ met je zuurverdiende centen om kan gaan en daarmee ook nog eens een steentje kan bijdragen aan ‘een beter klimaat’ want laten we wel wezen: de kledingindustrie is erg vervuilend. 

 

Laten we beginnen bij het begin. Grote kans dat als jij een blik werpt in jouw kledingkast, je moet toegeven dat je de helft niet of nauwelijks draagt. Misschien wel meer dan de helft. Dus we gaan eerst lekker ont-spullen. Een uitpuilende kledingkast opruimen kun je als volgt doen. Ik heb dit zelf ook gedaan, en dat gaf achteraf een heerlijk satisfying gevoel. Komt ie:

 

Stap 1

Gooi alles wat je hebt (kleding, schoenen, accessoires) op 1 stapel. Kijk maar eens goed ja. 

Stap 2

We gaan beginnen met al deze kleding te sorteren in 3 stapels.
- al je favoriete en dus veel gedragen kleding
- kleding die te klein/te groot is, lastig te combineren, of kleding die je nooit draagt (eerlijk zijn!)
- kleding die je wel eens draagt, maar niet echt favoriet is. 

 

Stap 3

Nu ga je vanuit stapel 1, 2 of 3 setjes maken, die helemaal jouw stijl zijn en die je vaak draagt. Items die je als eerste uit de kast pakt als je een date hebt, een dinertje, je humeur wil opkrikken, op werk indruk wil maken, you name it. Power outfits. En: echt setjes, dus inclusief schoenen en accessoires. 

 

Stap 4

Je hebt nu 2 of 3 setjes. Daar maak je foto’s van (kom ik later op terug). Als het goed is ontdek je hierin een repeterende stijl/smaak. 

 

Stap 5

We gaan terug naar de twee achtergebleven stapels. Ga naar de stapel met kleding die je weleens draagt, maar waarin je je niet hetzelfde voelt als in je 2 of 3 favoriete outfits. Bekijk het item, leg het naast je favoriete setjes en kijk of je het met deze items zou kunnen combineren. En kijk of het qua stijl hetzelfde is. Bestaan je favoriete setjes uit broeken met een top/trui/jasje en je staat met een minirokje met drukke print in je handen en vraagt je af waarom je die rok nooit draagt? Nu weet je waarom. En waarschijnlijk ga je hem ook niet dragen. Dus leg hem maar op de stapel ‘gaat weg’ en continue. Zodoende werk je je door de hele stapel ‘wel leuk maar niet favoriet’ heen.

 

Stap 6

Dan gaan we naar de stapel ‘past niet meer, kapot, draag ik nooit’. Breng kapotte kleding – indien het past in de stijl van je favoriete sets – naar de kleer- of schoenmaker. Kleding die niet past, kun je in een doos doen, en na een half jaar erbij pakken. Past het nog steeds niet? Maak er iemand anders blij mee. Met de kleding die je nooit draagt kun je hetzelfde trucje doen als ik noem bij punt 5. Of niet. Scheelt veel tijd. Vaak is de uitkomst: nee. 

 

Stap 7

Nu heb je waarschijnlijk een flink uitgedunde stapel kleren. Heerlijk. Hoe minder keuze, hoe minder stress. En als het goed is het je nu uitsluitend items in je kast die je echt mooi vindt en die je graag en vaak draagt. 

 

Stap 8

Kleding die op de ‘gaat weg’ stapel belandt kun je verkopen (jeuj zakcentjes verdienen) of weggeven. Gooi het niet weg, dat is zonde. Maak er iemand blij mee.

 

Maar dan. Dit is pas het begin. Want als jij net als ik vele merken volgt op sociale media, dagelijks e-mails ontvangt met ‘nieuwe collecties’ en houdt van mode, is de kans groot dat je over 2 jaar weer zo’n enorme stapel kleding hebt liggen die je niet draagt. Voorkomen is beter dan een hele dag je tijd verdoen aan je kledingkast opruimen. 

 

Dus vanaf nu gaan we mindfull shoppen. En dat is heel simpel. Hier komen we bij dé regel: de regel van 10. Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik hem zelf heb bedacht. Deze tip werd ook gegeven door Cecile Narinx. Als iemand het kan weten is zij het wel!

 

Nou, houdt u vast, daar komt ie: koop een nieuw kledingstuk pas als het een 10 is.

 

En dat werkt verdomde goed. Op het moment dat je in een paskamer staat, of een pakketje opent, vraag jezelf bij elk item af: is dit een 6je, zou ik dit kopen omdat ‘ja, goedkoop en wel geinig’, of is het echt een dikke 10 en word ik instant knapper, vrolijker, mooier, blijer en leuker als ik dit item aantrek? En pas als dat laatste het geval is, dan koop je iets.

 

Wat tevens ook helpt, en deze regel heb ik wel zelf bedacht, f*ck yeah, is de steengoede ‘price per wear van 1 euro’ regel.

 

Koop je schoenen van 500 euro, die je vervolgens 1000 keer draagt? Dan was dat een verdomd goede koop. Koop je een shirt van 30 euro die je 2 keer aantrekt? Ai. Je snapt ‘m. Soms kun je dit niet helemaal voorspellen van tevoren, en wat hier dan helpt, is de foto’s erbij te pakken die je van je favoriete setjes hebt gemaakt. Is het in dezelfde stijl? Is het een 10? 

 

Op dat we allemaal maar wat bewuster kleding mogen kopen en minder keuze stress hebben als we ’s ochtends voor de kledingkast staan. Cheers.

 

Write a comment

Comments: 3
 • #1

  Jacq (Wednesday, 10 July 2019 15:09)

  Top stuk !! Hoe bruikbaar��

 • #2

  Esmeralda (Wednesday, 10 July 2019 22:02)

  Thanks for the reminder! Weer even pas op de plaats, want wat hebben we veel... Blijft moeilijk iets weg te doen.

 • #3

  Mieke (Wednesday, 10 July 2019 23:03)

  Dank Puck, deze vakantie mijn kast opruimen met jouw tips er bij!