· 

De beginners gids

Afgelopen weekend zat ik te lunchen met vriendinnen. En ik proefde (naast een lekker broodje) tussen de regels door dat ondanks dat ze mijn blog wel lezen, ze eigenlijk nog niet goed wisten waar te beginnen als het aankomt op het 'becoming a money master'.

 

En toen moest ik even heel kritisch naar mezelf en mijn artikelen kijken. 

 

Wellicht sla ik 3 stappen over, en ga ik al te veel de diepte in: vastgoed, aandelen, investeren, et cetera. Maar ik schrijf artikelen met 1 doel voor ogen:

 

Personal finance, en daarmee ook ‘investeren’, begrijpelijk en daarmee toegankelijk maken. Met in het bijzonder voor vrouwen.

 

Daarom dit artikel, de ultieme beginners gids in 1 A-4’tje, want waar begin je als je je hebt voorgenomen ook je financiën meer op de rit te gaan krijgen?

 

Er zijn 3 basis stappen als het aankomt op je personal finance situatie op orde krijgen en koersen richting financial indepence:

          1.     Zorg dat je schuldenvrij bent.

          2.    Zorg dat je spaarpotjes hebt.

          3.    Ga investeren om je geld vóór je te laten werken.

 

In precies deze volgorde. First things first. Je hoeft niet meteen vandaag als een bad-ass te gaan investeren om je doel te bereiken. Dit kost tijd, aandacht, focus en energie. Dus: stap voor stap. 

 

Schulden aflossen, hoe doe je dat snel en efficiënt? Lees dit artikel

 

Hoe zorg je ervoor dat je een spaarpotje bouwt? 

 

Spaar percentage! Het ‘pay yourself first’ principe. Elke maand, wanneer jouw salaris wordt gestort, maak je idealiter 20% van je netto-inkomen over naar de spaarrekening. Van je geld dat over is (minus vaste lasten) doe je lekker je ding. Lukt 20% je nog niet? Begin eens bij 1%. Bouw dat langzaam uit. Ja, dit betekent dat je wellicht minder kan uitgeven aan etentjes, nieuwe kleren en festivals. Elke keuze die je maakt is impliciet ook een keuze voor wat je niet kan doen. Maar hey, kijk vooral waar je op lange termijn blij van wordt. Ik word persoonlijk blij van vrijheid, en daarom ga ik bewust met mijn centen om, want een flink spaarpotje en slim investeren zorgt bij mij voor financiële vrijheid en daarmee voor vrijheid op veel andere vlakken in mijn leven. 

 

Naast minder uitgeven, kun je ook kijken of je aan de inkomsten kant wat kan doen. Kies voor een zogenaamde side business, zorg voor een beter salaris of maak van marktplaats je nieuwe vriend. Maar dit is de beginners gids voor luie draakjes. Dus we laten het ‘extra werk’ even achterwege. Ik zal zorgen dat ik hier een apart artikel over ga schrijven.

 

En ga investeren. Maar besef dat je een beginner bent (net als ik), dus doe vooral geen gekke dingen. 

 

Laat je niet gek maken door hypes, markten en tips. Begin rustig, one step at a time, en verdiep je een beetje in het onderwerp (lees mijn blog ;-)). 

 

Maar laat je ook weer niet afschrikken door het overweldigende dat de financial industry met zich mee brengt. Het is niet per se moeilijk, of ingewikkeld, of duur. Iedereen kan beleggen. Lang leve 2019. Elke maand een beetje geld opzijzetten in een ETF is al erg mooi. Elke maand extra aflossen op jouw hypotheek is ook investeren. Elke maand lekker wat sparen is geweldig.

 

Maak een plan, and stick to it. En je zult zien dat het enige wat moeilijk is, is jouw eigen te veranderen gedrag.

 

Zet 'm op!

 

Ciao.

 

 

Write a comment

Comments: 0