· 

Money money money

 

In dit artikel wil ik het hebben over twee dingen: de rol van geld in ons leven, en hoe jij je eigen brein te slim af kan zijn. Wees gewaarschuwd: dit is een long read, maar absoluut de moeite waard! Vind ik. En enkele mensen die je voor waren.

 

Ik heb ooit het boek gelezen ‘ons feilbare brein’  van Daniel Kahneman en key take out: we denken dat we bewuste keuzes maken en onszelf de baas zijn, is vaak niet zo. Ja, ook jij, slimmerd. Ook jij wordt af en toe keihard voor de gek gehouden door je eigen brein. En dat betekent dat je soms (vaak) niet de juiste dingen doet om je oh-zo gewilde leven te realiseren. Geeft niet, is heel menselijk. Als we onszelf allemaal te slim af zouden zijn, waren we allemaal rijk, gezond en afgetraind. Op het gebied van financiën is dat helemaal kut, want je wil zowel NU je best mogelijke leven leiden, als morgen (en elke dag na morgen). Hopelijk kan ik je helpen wat inzicht je krijgen in jezelf en je zodoende helpen om, juist ja, jezelf te helpen.

 

Maar eerst gaan we het hebben over de rol van geld in ons leven. Eerder was ik best een dwaas als het aankwam op finance. Ik riep altijd dat geld voor mij niet belangrijk was en dat geld moest rollen. Ik was erg druk bezig met het ‘we tell ourselves stories in order to live’, ofwel: ik maakte mezelf en de mensen om mij heen graag wijs dat ik een bepaalde instelling had, maar deep down in mijn grimmige hart voelde dat helemaal niet lekker.

 

Ik vind geld namelijk wél belangrijk. Health and wealth. Na een paar verdrietige life events kan ik het denk ik wel zo samenvatten. Gezondheid en rijkdom, maken het leven toch net een stukje makkelijker. En een dikke bankrekening voorkomt niet dat je verdrietige en heftige dingen gaat mee maken, dat mensen rot tegen je doen, dat je je soms klote voelt, dat je ziek wordt, dat je afgewezen wordt en allerlei andere ellende. Maar: huilen en sip zijn in een fijn comfortabel huis met genoeg financiële vrijheid, huilt toch wat prettiger dan wanneer naast de ‘levens ellende’ ook nog geldzorgen komen kijken.

 

 

Mijn doel is dusdanig wealthy te worden dat ik elke dag de vrijheid ervaar om mijn leven zo in te richten zoals ik dat wil. Dus niet geld om geld, maar geld als middel om een doel te bereiken.

 

En dit doel: hoe helderder en scherper je dit voor ogen hebt (zowel kwalitatief als de doorvertaling naar kwantitatief) hoe makkelijker het is om de juiste acties te ondernemen om dit doel te bereiken.

 

Want, komen we bij punt twee: er is zoveel informatie beschikbaar, zoveel kennis en zoveel experts. Waarom gebeurt het dan nog steeds bij het merendeel van de mensen dat in plaats van geld te beheersen, geld hen beheerst? Voor velen gaat het riedeltje dag in dag uit als volgt: werken, geld verdienen, geld uitgeven, geld op, werken. Als jouw werk inhoudt dat je jouw tijd verruilt voor geld, verruil je iets wat nooit meer in te halen is, voor iets dat je voor jou kan laten werken, maar nu niet doet. Lees die zin nog maar eens.

 

Wat houdt ons tegen om wel de keuzes te maken die goed voor ons zijn? Waarom zijn we geen master van ons eigen brein en daarmee ons eigen handelen? Het probleem hier is dat als je nu keuzes maakt en acties neemt voor een doel in de toekomst, dat dat het gevoel geeft dat je in het heden iets verliest. En wij mensen houden niet van verliezen. Iets willen doen voor onze future selves, is moeilijk omdat onze toekomstige selves niet bestaan. Er is nu, het heden. En als we in het NU, in het HEDEN, iets moeten opgeven voor de TOEKOMST, een tijd die niet bestaat, dan hebben we het moeilijk.

 

Als je nu een sigaret opsteekt en direct een longtumor hebt, dan zou je het wel laten.

 

Als je nu een lekker menu’tje bij de McDo bestelt en opeet en je krijgt direct een hartaanval, dan zul je niet snel weer een hamburger weg knabbelen.

 

Als je nu een uurtje gaat sporten en direct een zichtbare sixpack zou hebben, dan zou je meteen starten.

 

Als je nu 10% van je maandelijkse inkomsten opzijzet en daar meteen zoveel mee verdient dat je morgen ontslag kan nemen, dan zou je wel van de rappe die 10% opzij zetten.

 

Maar dit zijn allemaal long term efforts. Je voelt, merk en ziet niet direct resultaat van deze acties. Dat ga je pas over 1, 5, 10, 20, 30 jaar merken en voelen. 

 

Maar nú geen menu’tje bij de McDo betekent nú geen lekker hamburgertje eten. 

 

Nu geen 10% opzij zetten maar dit kunnen besteden aan een nieuwe jurk betekent nu een kort shotje geluk.

 

Nu een uur gaan sporten betekent niet lekker een uurtje op de bank hangen en ontspannen.

 

Kortom: je geeft plezier in het NU op, voor iets dat nog niet bestaat: de toekomst.

 

En het is helemaal niet gek dat je verleid wordt om te kiezen voor datgeen wat je NU een goed gevoel geeft. Zo zijn wij mensen geprogrammeerd, zo werkt ons brein. Maar gelukkig zijn we ook slimpies en kunnen we ons dit beseffen, ons bewust worden van ons gedrag en dit veranderen.

 

Wat kan helpen is het idee van ‘alter ego’: creëer een plaatje in je hoofd van de persoon die je graag wilt zijn, en act accordingly. Wil je graag een geldbewuste slimme spaarder zijn? Gedraag je dan zo. Misschien bén je het nog niet, maar je kunt je op je minst voordoen alsof je het bent, en je ernaar gedragen. Of: misschien heb je een bepaalde hero die iets heeft bereikt wat jij niet hebt. Wat heeft hij/zij gedaan (en gelaten) om dat te bereiken? Observeer. Analyseer. En kopieer dat gedrag. En doe net zo lang alsof, tot je het je eigen hebt gemaakt. Gevalletje fake it till you make it. Ik ga een apart artikel wijden aan het ‘alter ego’ omdat dit een verdomd handige manier is om stappen richting jouw doel te zetten.

 

Als het aankomt op financiën is er nog iets anders wat ons parten speelt. Namelijk, dat we denken dat het te complex is. Dat het onderwerp te groot is. Dat het onmogelijk is. Dat dit een vakgebied is waar alleen pro’s wat van af weten. Het financiële systeem is ook ingewikkeld. Net als de medische wereld. Eigenlijk elke andere wereld waar jij niks van af weet. Want wat je niet weet, weet je niet, en is dus per definitie onbegrijpelijk. Maar wij gaan ons toch zeker niet laten tegen houden? Want ook wij kunnen onze financiën meester zijn. En om iets te ownen, onszelf iets compleet eigen te maken, zijn 3 stadia belangrijk:

 

1.    Cognitief begrip: de mogelijkheid om een onderwerp en concept te begrijpen. Dit betekent: lezen, luisteren, kijken. Lees boeken, (mijn) blogs, analyseer het gedrag van mensen die je waardeert en luister inspirerende podcasts.

2.    Emotionele beheersing: hoe vaker je je verdiept in kennis om je heen om het doel te bereiken dat je wil bereiken, hoe meer gevoelens gestimuleerd worden. Als je heel veel kijkt, leest en luistert van en naar mensen die bereikt hebben wat jij ook wil bereiken, dan roep dit gevoelens van verlangen, enthousiasme, zin, maar ook angst en onzekerheden op. Kortgezegd: je wakkert een vuurtje aan. En dit is nodig to get that fire burning.

3.    Fysieke beheersing: uiteindelijk zul je stap 1 en 2 moeten omzetten in actie. Niet 1 keer, niet twee keer, nee: herhaaldelijk. Repetition is the mother of skill. Om een onderwerp echt te beheersen, moet je met je handen de klei in. Doen, doen, doen. Dus ga niet eindeloos zitten wachten en hopen op een teken, ga aan de slag. Begin klein. Verdiep je in Kaizen (ga ik wellicht ook een artikel over schrijven want dit is ook een makkelijke manier om ons feilbare brein voor de gek te houden) en get it done

 

Mijn doel betekent dat ik elke maand flink wat geld opzijzet, dat ik ben begonnen met investeren en me blijf verdiepen in deze onderwerpen. Punt 3 of becoming a master: doen doen doen. Was ik voordat ik begon helemaal zeker van mijn zaak en had ik alle juiste kennis in de wereld? Hell no! Not even close. Maar er is nooit een juist momentum. Je bereikt nooit, voordat je begint aan iets, de 100% zekerheid van succes. Dit ontwikkel je gaande weg, door te doen, te vallen, op te staan, te leren, en verder te gaan.

 

Dus, begin vandaag. Nee: nu. Begin met geld opzijzetten. En of dat nou 1% is of 10%: ik weet zeker dat jij iets opzij kan zetten. Wees eerlijk en ga na of jij jezelf stiekem voor de gek zit te houden, want die kans is erg groot. Bespaar op kleine bedragen. Elke dag 5 euro te veel uitgeven aan pietluttige dingen, is 1825 euro op jaarbasis. 

 

En besef je dat je niet meteen alles goed zal doen. Geef jezelf tijd en ruimte. Want gedragspatronen die jarenlang zijn opgebouwd, doorbreek je niet na het lezen van 1 goed boek of het uitvoeren van 1 goede actie. 

 

Voor de mensen die dit artikel lezen en denken ‘pfff Puck jij hebt zo makkelijk praten’, wil ik nog iets zeggen. Ja, ik heb geluk dat ik ben geboren in Nederland en daardoor al zo veel meer kansen heb dan vele miljarden andere mensen. Ja, ik heb ook het geluk dat ik goede genen heb en gezond ben en daarom in staat ben datgene te doen wat ik graag wil. En ja: ik heb geluk gehad met mijn ouders die mij stimuleerden (en nog steeds) mijn talenten te benutten. En de rest: wilskracht, discipline, een tomeloze nieuwsgierigheid en interesse. En die aspecten kun jij jezelf ook eigen maken. Dat weet ik zeker!

 

Groetjes!

 

ps: ik link in de artikel veel naar andere artikelen, zoals discipline is vrijheid en de beginselen van personal finance. Lees die ook eens, die kunnen je wellicht ook een duwtje in de juiste richting geven. 

 

Write a comment

Comments: 0