· 

Beleggen: de basis

Beleggen kan een lastig onderwerp zijn. Het is veelomvattend en bevat veel jargon. Veel vrouwen, zo wijst onderzoek uit, willen graag meer leren over personal finance en investeren, maar veel voelen zich niet senang binnen de wereld van financiën. Zonde! Want juist vrouwen, die, nu generaliseer ik maar ergens zit er een kern van waarheid in, zijn goede beleggers, misschien in the long run wel beter dan mannen. Waarom? Ze laten zich minder leiden door ego en nemen minder risico. Dit betekent minder kans om snel grote klappers te maken, maar ook minder kans om veel geld te verliezen.

 

Daarom: eerst de basis. 

 

Een eerste opmerking: ik wil een ieder op het hart drukken: ga NIET beleggen met geld dat je niet kan missen. Ga ook NIET beleggen met geleend geld. Daarnaast wil ik je ook laten beseffen dat ik zelf ‘learning on the job’ ben. Ik zal geen adviezen geven in welke bedrijven te investeren, dat moet je voor jezelf uitvinden. Ik zal je ook niet vertellen hoe je spreiding eruit moet zien, want dat is een N=1 kwestie. 

 

Mijn doel is dat je na dit artikel enkele beurs termen begrijpt, je jezelf behoedt voor het nemen van domme beslissingen en dat er een beetje vertrouwen in jou is gegroeid dat beleggen ook voor jou weggelegd is.

 

Stap 1. Zorg voor een solide financiële basis voordat je gaat beleggen: 

 

1.    Een spaarpotje waarmee je het een aantal maanden kan uitzingen mocht er iets onverwacht gebeuren. 

2.    Eerst een prio geven aan schulden aflossen: creditcards en studieschulden. Hypotheek, oke dan. Er zijn zowel mensen die pleiten voor: eerst al je schulden aflossen en dan pas beleggen, als: tegelijkertijd aflossen en beleggen, in verband met verschillende rentestanden. 

3.    Overzicht in je financiën: wat komt erin en waar gaat je meeste geld aan op.

 

Stap 2. Maak een kort, middellang en lange termijn financieel plan.

 

Dit gaat verder dan enkel een beleggingsplan. Dit is eigenlijk een plan waarin je in grote lijnen nadenkt over wat jij in het leven wil. Zodoende kun je ook voor een goed aansluitend financieel plan zorgen. Wat jij wil in het leven, is persoonlijk. Dit kan dus niemand voor je invullen. Wat ik wil? Financiële vrijheid om keuzes te maken waar ik me gelukkig bij voel. En concreter: over 5 jaar meer vermogen dan schuld hebben.

 

Zorg vervolgens voor een goed doordacht beleggingsplan. Zonder plan gaan beleggen, is als bloedprikken en onderzoek doen, zonder te weten wat je eigenlijk wil onderzoeken. Ofwel: dat wordt een blamage. Ik ga een apart artikel schrijven met handvatten voor een goed beleggingsplan.

 

Stap 3. Breng jezelf wat kennis bij. Want kennis = macht. Macht over je eigen financiën en financiële toekomst in dit geval.

 

Zorg niet alleen voor kennis over de financiële markt, maar ook over jezelf. Hoe emotioneel ben je ingesteld als het aankomt op het nemen van beslissingen? Hoe meer je je ego mee brengt (en hey, dat doen we allemaal, want we zijn allemaal maar mensjes) hoe gevaarlijker en risicovoller je beleggingen kunnen zijn.

 

Weet je van jezelf dat je onrustig wordt van de fluctuerende beurskoersen? Kijk dan – in geval van long term investing – niet elke dag op je broker app. Slaap jij lekkerder als je weet dat je elk moment beschikking hebt over je geld? Investeer dan niet in vastgoed.

 

Hieronder leg ik enkele termen uit, omdat die vaak zullen terugkomen in mijn blogs. Er zijn tal van termen en ingewikkeld jargon, ik houd het graag beknopt en simpel. 

 

Aandelen:een bewijs van deelneming aan een bedrijf. Als je een aandeel koopt ben je voor dat deel eigenaar van het bedrijf. De prijs van een aandeel wordt bepaald door vraag & aanbod. 

 

Beurs: plek waar aandelen worden verhandeld. 

 

Index: een verzameling van beleggingen die een indicatie geven van een bepaalde markt. De AEX is een index. Net als de Dow Jones (Amerika) en de BEL 20 (België).

 

Dividend: als je aandelen hebt, of een ETF volgt, dan heb je recht op een deel van de winst van de onderneming. Deze wordt soms per kwartaal, soms per jaar uitgekeerd. Soms ook niet, en wordt de winst geherinvesteerd in het bedrijf.

 

Dividendrendement: Het dividend per aandeel, gedeeld door de beurskoers. Dit is een handig getal waarmee je snel kan scannen of dit een aantrekkelijke investering is. Is het dividendrendement hoger dan spaarrente: go for it. Om maar iets te noemen.

 

Koersrendement: is het bedrijf meer waard geworden, dan stijgt de prijs van het aandeel. Het verschil tussen jouw aankoopprijs en de huidige prijs is dan je rendement. Let wel: dit kan dus ook negatief zijn.

 

Beleggingsfondsen: een soort mandje met aandelen. Als je geld belegt in een fonds spreid je dus je risico. Gaat het met 1 bedrijf minder, dan is de klap minder zwaar want je hebt je geld middels een fonds belegt en meerdere aandelen gekocht.

 

ETF: Een ETF (exchange traded fund) is een beleggingsproduct dat de koers van een onderliggende waarde (zoals een index) zo goed mogelijk volgt. De oorspronkelijke naam van ETF’s was trackers. De aanbieder van de ETF koopt in de juiste verhouding de aandelen die in de index zitten die hij volgt. Je hebt ETF’s die een index volgen van een gebied of een markt. 

 

Koerswinstverhouding (KW): actuele beurskoers van een bepaald aandeel gedeeld door de Winst Per Aandeel (WPA). Hoe lager, hoe beter, want: dit getal vertelt je hoeveel jaar een bedrijf dezelfde winst moet halen om jouw ingelegde geld terug te verdienen. Echter: KW zegt niet zoveel over te verwachten winsten.

 

Obligaties: een obligatie is een schuldbewijs, uitgegeven door een bedrijf of een overheid. Je leent met een obligatie voor een bepaalde tijd geld aan een overheid of bedrijf. De tegenpartij moet jou voor deze lening rente uitkeren, en aan het eind van de looptijd je gehele investering terugbetalen. Beetje vergelijkbaar met een hypotheek. Het verschil met aandelen is dat je geen eigenaar bent van een bedrijf als je een obligatie verstrekt. 

 

Volatiliteit: bewegelijkheid van een aandeel. Dit wordt uitgedrukt in procenten. Hoe bewegelijker een koers, hoe meer risico (en eventueel rendement).

 

Fundamentele analyse: geeft antwoord op de vraag: wat moet je kopen? Als je een FA doet dan vergaar je kennis en inzicht van de markt en de bedrijfstak. Je kijkt bijvoorbeeld naar marktontwikkelingen, winstontwikkeling, historie van een bedrijf, volatiliteit van het aandeel en de jaarrekening van het bedrijf.

 

Technische analyse: geeft antwoord op de vraag: wanneer moet je kopen? Een TA is gebaseerd op de koers en de historische koersontwikkeling.

 

Broker: de partij via wie jij kan handelen op de beurs. Dit kan ook via de bank. Ik zelf beleg via de Giro ivm het feit dat zij de laagste transactiekosten rekenen. Mijn vader belegt bijvoorbeeld bij BinkBanck. 

 

Stap 4. Blijf mijn blog volgen want ik ga je meenemen en hopelijk gaandeweg personal finance en investeren zo comfortabel mogelijk voor je maken. 

 

Side note: De gedachte achter mijn financiële blogs: ik help je om jezelf te helpen. 

 

Ik verricht lees – en onderzoek werk, waar jij hopelijk wat aan hebt. Dit betekent niet dat ik de alwetende ben – god no! Maar dat is niemand in beleggingsland, omdat simpelweg niemand kan voorspellen wat de beurskoersen doen. Ik denk dat de basis van beleggen niet moeilijk is, je moet vooral je gezonde verstand erbij houden. Vertrouw niet blind op mij en verdiep je (in grote lijnen) in wat beleggen betekent en hoe het werkt. Zorg dat je feiten van meningen weet te scheiden.

 

Onterecht denken mensen vaak dat beleggen betekent dat je aandelen koopt. Dat is niet het geval. Beleggen is het investeren van geld met de bedoeling dat het zijn koopkracht behoudt (inflatie!) en het liefst nog meer waard wordt in de toekomst. Koopkracht behouden is dus een belangrijke factor. Dit kan op vele manieren: aandelen, obligaties, goud, vastgoed, sieraden, fondsen, etc. 

 

Beleggen is – in mijn ogen – geen manier om snel rijk te worden, maar een manier om persoonlijke welvaart te stimuleren. Je hebt vast weleens stoere praat gehoord op feestjes, of op social media, van mensen die belegden met hoge risico’s en daar een heel hoog rendement op kregen, en dus inderdaad in korte tijd veel geld verdienden. Recent was dit nog het geval met Bitcoins. Maar bedenk: er zijn veel meer mensen die daar veel geld mee hebben verloren, maar die hoor je er niet over.

 

Ik zelf ga voor de slow & steady aanpak. Lange termijn investeringen. Dit betekent dat ik relatief weinig risico neem, en daartegenover staat een relatief laag rendement. Dat is oké, want dat past bij mijn beleggingshorizon (= totale periode waarin ik wil beleggen). 

 

Mate van risico is dus ook gelinkt aan je doel: hoe eerder je een bepaald rendement wil halen, hoe hoger het risico zal zijn dat je moet nemen. Zogenaamde ‘risk tolerance’. Hoe eerder je begint met beleggen, hoe meer tijd je hebt, en hoe lager het risico kan zijn. Er valt ook voor te pleiten om een deel van je portefeuille defensief te beleggen en een deel offensief, want: als je zo jong bent als ik (32 jaar) heb je nog veel tijd om eventuele verliezen goed te maken.

 

Zie: tijd, risico, spreiding, rendement. Allemaal in connectie met elkaar.

 

Dit was 'm voor nu.

Write a comment

Comments: 0