· 

Personal finance – de beginselen.

Ik wil graag bloggen over beleggen. Maar het onderwerp beleggen valt onder een grotere paraplu: personal finance. Want mijn beleggingen zijn onderdeel van mijn persoonlijke financiële plan.

 

Personal finance is voor mij letterlijk wat het woord zegt: persoonlijke financiën. Deze in kaart hebben, overzicht hebben, een doel hebben, en een plan gekoppeld aan dit doel.

 

Mijn doel is om mijn financiën dusdanig in te richten, dat ik dagelijkse vrijheid heb (ervaar) om keuzes te maken (werk, wonen, relatie, vriendschappen) waar ik me gelukkig bij voel. Geld is in de wereld waarin wij leven een verdomd handige tool om vrijheid te creëren. Uiteraard naast een juiste mind-set. Want: freedom is a state of mind. En een puik financieel plan helpt bij die state of mind. 

 

De eerste stappen die ik heb genomen zijn als volgt:

 

1.    Excel! Open Excel. Open je bank app. Schrijf op in Excel wat er maandelijks binnenkomt. En wat er maandelijks uit gaat. Categoriseer je uitgaven. Nu weet je waar jouw geld naar toe gaat. 

2.    Open een Moneyou account. Mocht je spaargeld hebben, parkeer het hier. 0,3% rente. Dat is niet veel, maar altijd nog een stuk meer dan de gemiddelde 0,03% bij gemiddelde betaalrekeningen. 

3.    Open een Peaks account. Koppel dit aan je Rabo betaalrekening. Beleg je wisselgeld. Dit gaat om kleine bedragen, maar is toch wellicht bij elkaar opgeteld over een jaar een leuke vakantie.

4.    Speaking of betaalrekening: ik heb 1 rekening waar al mijn geld op binnenkomt en waar mijn vaste lasten van af gaan. En 1 rekening waarmee ik mijn dagelijkse doen & laten mee betaal.

5.    Bepaal wat jouw spaarpercentage gaat zijn. Dit is de hoeveelheid van jouw netto inkomen dat je maandelijks opzij zet. Zet dit geld ook daadwerkelijk elke maand opzij. Pay yourself first! Zie dit als een vaste last, net zoals je huur of hypotheek. 

 

Makkie toch.

 

Nog even over punt 5. Mijn doel is om het gat tussen wat er maandelijks binnen komt (inkomsten) en wat er maandelijks uitgaat (uitgaven) zo groot mogelijk te maken. Dit gat kun je op 2 manieren rekken: zorgen voor meer inkomsten, en zorgen voor minder uitgaven. Cruijffiaanse uitspraken, mensen. 

 

Op korte termijn (ofwel: vandaag, deze week, deze maand) is het sneller te fixen om minder uit te geven. Omdat je punt 1 ook netjes hebt gedaan, weet je waar je geld aan op gaat. En ik weet zeker dat er iets is waar je elke maand op kunt bezuinigen. Al is het 10 euro. 

 

Meer inkomsten genereren kan ook, en dit is ook waar ik met mijn beleggingen op focus. Maar om te kunnen beleggen, moet er geld zijn. Dit geld creëer je door een gat te creëren tussen inkomsten en uitgaven, dan heb je namelijk reserve dat je kunt investeren. 

 

Als voorbeeld kun je een side business starten. Kun je al die designer schoenen eens verkopen. Kun je een andere baan zoeken die meer betaalt (of om salarisverhoging vragen). Kun je je abonnementen waar je geen gebruik van maakt opzeggen. Kun je beslissen om niet zoveel meuk in de supermarkt te kopen die toch over datum gaat. Kun je beslissen om eens thuis te eten met vrienden in plaats van in een restaurant. Kun je beslissen om net iets langer onderzoek te doen om een goede ticket deal te vinden voor je vliegvakantie. Kun je beslissen dat je zomergarderobe van vorig jaar nog prima te dragen is komende zomer.

 

Keuzes die geheel aan jou zijn. De keuzes die ik maak hebben het volgende doel: over 5 jaar wil ik meer vermogen dan schuld hebben. Mijn schuld op dit moment: mijn hypotheek. En die is hoog. Dus: werk aan de winkel!

 

Hoe ga ik ervoor zorgen dat mij dit lukt over 5 jaar?

 

1.    20% spaarpercentage.

2.    Extra aflossen (naast maandelijkse aflossing) op mijn hypotheek. Als je hypotheekschuld 85% van de waarde van je huis bedraagt, is het risico voor de bank minder groot, en belonen ze je door de rente met 0,1% te verminderen. Dit scheelt – zeker op de grote bedragen waarover je vaak praat bij hypotheken – honderden euro’s per jaar.

3.    Groot deel van mijn spaargeld zet ik vast op een online rekening met een okay-ishe spaarrente.

4.    Een deel van mijn geld ga ik beleggen, waarbij ik mijn ‘portefeuille zo goed mogelijk spreidt’ zoals de money boys dat noemen. Op dit moment heb ik aandelen van Accell Group (put your money where your mouth is) en ben ik een plan aan het maken voor de rest van mijn investeringsportefeuille. Hier zal ik jullie in meenemen.

5.    Stop ik elke maand een vast bedrag  in een ETF (exchange traded funds). Dit is met als doel: weinig risico, sowieso meer rendement dan op de spaarrekening (ik reken op 5%), niet naar om kijken, me niet gek laten maken door beursen, passief beleggen, lekker potje voor over 30 jaar.

6.    Ik zou ook graag in vastgoed willen beleggen. Hier ben ik nog flink over aan het nadenken. Mijn eigen huis in natuurlijk een stukje vastgoed. Maar wellicht wil ik een huis kopen voor verhuur (passieve inkomsten stroom). Of ga ik op zoek naar vastgoedmakelaars en bied ik deze mensen (don’t say no names!) de geweldige kans om mijn spaargeld te gebruiken in een van hun projecten. 

 

En dan nu een abrupt einde aan deze blog. 

 

Meer lezen over financiën? Check ook deze artikelen:
Discipline is vrijheid

Beleggen 1.0

Vastgoed of aandelen?

 

Write a comment

Comments: 0